maanantai 29. tammikuuta 2007

Lehtivihreää ja suklaanruskeaa

En ole ehtinyt nyt oikein tikkuja tanssittaa, sillä länsisiipemme laajennuksessa on ollut vinha välikiri. Olemme maalanneet työhuoneen seiniä, laittaneet lattioita ja nyt kohoaa jo keittiö. Ehdin silti sivakoida joululahjani kokoon:



Malli: Suuri Käsityölehti 2/2002
Lanka: Mandarin Fiesta, himpun päälle 450 g
Puikot: 4,5

Ja alpakkalauma on vaeltanut tännekin:


Kissa kähvelsi parhaan päältä ja viipotti villapuntit tutisten kötistämään sen:

lauantai 20. tammikuuta 2007

Hiirenkorvalla

Isännältä saatu litteä joulupaketti (eli lankaliikkeen lahjakortti) on nyt lunastettu...

... ja olen jo ryhtynyt vetämään nuotasta jotain ihanaa:


Vihreän sävystä päätellen janoan jo kovasti kevättä ja hiirenkorvia, vaikka talvikin on vasta tulollaan. Tosin tätä menoa hiirenkorvat puhkeavat pian muuallekin kuin neuleisiin; joulukuussa ällistelin ryytimaalla tellakkana töpöttäviä kaalinpäitä! Ja ne eivät taatusti olleet elonkorjaajalta jääneet.

tiistai 16. tammikuuta 2007

Takkutikkusilla

Äh. Nyt on tikuilla ollut lähinnä takkuja. Ensin kursin kokoon kaksi pupusta. Pah. Ensimmäisestä tuli kaulakurki ja toisesta muuten vain liian laaja (tosin tein sen tarkoituksella tuplana):


Malli: Legs-pupu
Lanka: virolainen hahtuva kaksinkertaisena
Puikot: 6,0
Huovutus: 40-asteisessa kirjopesussa

Sitten innostuin Novitan kevätnumeron retro-kukka-tableteista, ja unohdin suunnitelmallisesti lukuisat kehnot kokemukseni ympyrän koukuttelusta. Virkkaan suvereenisti sirkustemppuja - nirkkoja, narkkoja ja puolipylpyröitä - mutta ymmyrkäinen muoto on minulle ylitsepääsemätön tehtävä ja edustaa korkeampaa koukkutaiteenlajia. Tällä kertaa pääsin näin pitkälle:


Sitten reunat alkoivat kupertua ylöspäin. Virkkasin paljon pidemmällekin leventäen ohjeen mukaan joka toinen kierros seitsemän silmukkaa, mutta kun tabletti alkoi muistuttaa erehdyttävästi ammetta, aloin purkaa teelmää niin että hahtuva pölisi. Ja hahtuvahan on tunnetusti mohairin serkku; sitä ei sitten kannata purkaa. Mur.

Päätin silti väsätä lautasenaluset UpoUuteen Unelmien Keittiöön, joka kokoontuu uudella puolella jo hyvää kyytiä, ja palasin jupisten puikkojen pariin. Nyt neulon hahtuvasta tasaisen latteita tabletteja, jotka muistuttavat kukkasten sijasta... no, tabletteja. Sellaisia neliskanttisia.

Hamstrasin sitten pari hassua hahtuvaa (ihan vain niihin halvatun tabletteihin), kun olivat hattarataivaassa halvennuksessa:


Puolustuksekseni sanottakoon, että kaksi vihreää kiekkoa on jo käytetty.

tiistai 9. tammikuuta 2007

Kerta kiellon päälle & sulopussukka

Hahtuvasta kehkeytyi eipäehkenihana! Kassi-Alman pyhäpussi:


Malli: vähän sovellettuna & suurennettuna täältä
Lanka: virolainen hahtuvalanka kaksinkertaisena, kulutus n. 150 g.
Puikot: 6,0
Huovutus: 40-asteisessa kirjopesussa

Viitsin väsätä nyssäkkään vuorenkin:


Ja kerta vielä joulun päälle! Teinpä apellekin tepposet:

sunnuntai 7. tammikuuta 2007

Kassapää ja -kaula

Laitoinpa langasta letikoita. Ensin messulöydöistä syntyi palmikkapipa:


Malli: oma
Lanka: Red Heart Carmen, yksi 50 g. kerä
Puikot: 6,0

Ja pipan kaveriksi kaulaliina:


Malli: oma
Lanka: Red Heart Carmen, yksi 50 g. kerä, kukkaan pätkä Ainoa
Puikot & virkkuukoukku: 6,0

Liinan toisessa päässä on nappi, joka pujotetaan kakkaran teräksi, kas näin:


Aika haipakkaa sitä hyvälle tottuu: täysvillan jälkeen lanka tuntui aika nahealta neuloa, vaikka siinä onkin "vain" puolet akryylia, loput villaa. Ennen en olisi moista edes huomannut, joten jonkin sortin kehitystä - tai kranttuuntumista - pikku tikkusielussani on tapahtunut. Otin myös toisen ratkaisevan askeleen puikkopitkospuilla: tilasin ensi kertaa netin kautta lankaa. Ennen minulle ovat riittäneet marketin Seiskaveikat ja Nallukat, mutta nykyään niissäkin kajastaa mieto, muovinen sivumaku.

Jossain yhteishyvällisessä lehdessä mainittiin taannoin laihdutusvinkkinä käsityöt, sillä ne vievät huomion hiukopaloista. Olen tietämättäni todistanut ohjeen oikeaksi; vimmatun neulontamanian aikana kupeiltani on huvennut kilon verran pahanpäivänvaraa, kun olen herkutellut hahtuvilla enkä hattaroilla ja kerillä enkä karkeilla.

keskiviikko 3. tammikuuta 2007

Onnenlehti kääntyköön

Vuoden ensimmäisenä työnä valmistui joululahjalangoista Mielityn ihana Onnenlehti-huivi, joka on hento ja eteerinen kuin keijukaisen huokaus:


Malli: Onnenlehti
Lanka: Fonty Kidopale, kaksi vajaata kerää
Puikot: 4,0

Neuloin huiviin yhden mallikerran vähemmän kuin ohjeessa, mikä jäi hitusen kismittämään. Mutta käsialani on niin suurpiirteinen, että viides mallikerta olisi venäyttänyt huivista hevosen loimen. Nyt siitä tuli ihan mittojen mukainen.


Kiitos Mielitylle tästäkin ohjeesta! Olen puikonpäitäni myöten ihastunut hänen sieviin, seesteisiin malleihinsa.

maanantai 1. tammikuuta 2007

Vanhan vuoden vinkeitä

Sujakkaa seitsenvuotta! Vietimme joulunpyhiä kotikonnuillani, verkonpauloista pitkällä, joten takerruin lankoihin ja sotkin niistä kyynärvoimin valmista. Seuraa siis sekalainen kooste vanhan vuoden viime keristä ja kujeista.

Aaton alla ja joulupäivinä valmistui aprikoosisetti eli pipa, risat ja liina:

Malli: Ullan Rinsessa-pipa ja kämmekkäistä jatketut lapaset
Lanka: Novita Florica
Puikot: 3,0

Ihmeellinen on hyppysten mieli: vaikka kudoin risat peräperään, kehkeytyi jälkimmäisestä paljon pienempi. Ehkä joulukiireet kiristivät hermosäikeitten sijasta lankoja.

Aprikoosihuivin kudonta kävi kuin kissantanssi, sillä malli oli helppo omaksua ja hulppea sujutella Fannyn ja Alexanderin tahtiin:



Malli: Shetland Triangle kirjasta Wrap Style
Lanka: Novita Florica
Puikot: 5,0

Pitkänmatkanteko- ja yökyöpelineuleena valmistui kissanpussi, jota oli helppo neuloa pimeässä autossa seitsentuntisen matkan aikana ja sinisenä sykkivän tölvision edessä. Makuupussi ei tosin vielä ole saavuttanut suurta karvaista suosiota, vaan tämäkin kuva on härskisti lavastettu sujauttamalla nameja nyssykän uumeneen:

Malli: Oma
Lanka: virolainen hahtuva kaksinkertaisena
Puikot: 6,0
Huovutus: 40-asteen pikapesuohjelmalla ja käsin jynssäten

Joulutonttu toi lankalahjakortin lisäksi tarkkojen ohjeitteni mukaan etsittyjä keriä, jotka pääsivätkin heti Tapsanpäivänä puikoille:


Välipäivinä törsäsin halpislankoihin: Kitumarketissa ovat seiskaveikat nyt aimo alennuksessa ja niitä piti hamstrata villatakillinen. Novitan Florica taas oli paikallisessa halpahallissa huokeampaa kuin Vinttilässä, eli sitä piti ihan vain pari huivinmittaa ostaa:


Joulun alla nitkutin isännälle lahjaksi inauksen liian syvän pannumyssyn. Ihan vinkeä suikka se toki tuollaisenaankin on, mutta käyttö jää varmaan aika vähälle, ellen pura ja pienennä.

Malli: Oma
Lanka: Seitsemän veljestä
Puikot: 3,5

Ja vielä kerran yritän esitellä Hattu Homssantuun paremmassa valossa kuin aiemmin. Sen raakaversiohan valmistui jo marraskuussa, mutta joulun alla kylvetin sen pienemmäs ja koristelin käpälällä: